Vraagwijzer
Wanneer u vragen heeft, kunt u via de zoekbalk hieronder een trefwoord invoeren.
Ook kunt u kijken bij de voorgeselecteerde onderwerpen.
Wanneer u vragen heeft, kunt u via de zoekbalk hieronder een trefwoord invoeren.
Ook kunt u kijken bij de voorgeselecteerde onderwerpen.
U wilt uw kind inschrijven! Hoe werkt dit?
Wie werkt er op onze administratie?
Hoe geeft u aan de school door dat uw kind later komt of ziek is?
Wat doet de conciërge op school?
Wanneer kunt u een leerkracht bereiken en op welke manier?
Op welke manier wordt het culturele programma bij De Wegwijzer vormgegeven?
Hoe gaat De Wegwijzer om met privacy gegevens van kinderen en ouders?
Wilt u contact met de directie?
Waar zet ik mijn fiets neer?
Voor welke groepen komt de schoolarts op bezoek op De Wegwijzer?
Wil je meer weten over de gymlessen?
Hoe proberen wij hoofdluis te voorkomen?
Is er aandacht voor godsdienst op De Wegwijzer?
Komt u ook naar onze informatieavond?
Waar vindt u de jaarkalender van De Wegwijzer
Op welke wijze volgen wij de ontwikkeling van onze leerlingen?
Hoe gaat De Wegwijzer om met leerplicht?
Wat doet de MR?
Hoe gaat De Wegwijzer om met mobiele telefoons bij de kinderen?
Op welke wijze kunt u betrokken zijn bij onze school?
Wat doet de ouderraad?
Hoe gaan we om met de privacy van onze kinderen, ouders/verzorgers en medewerkers?
Wanneer ontvangen de leerlingen hun rapport?
Waar kan ik de schoolgids vinden?
Welke groepen gaan op kamp?
Wat zijn de schooltijden?
Welke regels en afspraken hanteren wij m.b.t schorsen en verwijderen?
Op welke wijze wordt er aandacht besteed aan de seksuele ontwikkeling van onze leerlingen?
Welke social media hanteert de school?
Welke communicatiemiddel gebruiken wij in communicatie met ouders?
Hoe gaat De Wegwijzer om met stagiaires?
Waarom heeft De Wegwijzer studiedagen opgenomen in de jaarkalender?
Wanneer mag uw kind trakteren?
Waar kan ik het vakantierooster van De Wegwijzer vinden?
Wanneer kunt u verlof aanvragen?
Is er kinderopvang in De Parkschool?
Welke vormen van voortgezet onderwijs zijn er beschikbaar voor de kinderen na groep 8?
Wat doen wij in geval van ziekte bij leerkrachten?
Wilt u uw kind ziekmelden?
Aannamebeleid De Wegwijzer:
De belangstelling voor De Wegwijzer neemt de laatste jaren enorm toe. Dit komt door een verjonging in de wijk, een nieuw schoolgebouw en een eigen schoolconcept. Hierdoor zijn wij ons gaan oriënteren op een aannamebeleid. Er kan dan een maximaal aantal kinderen per schooljaar worden ingeschreven. De volgende criteria spelen hierbij een rol:
Broertjes en zusjes (A)
Kinderen uit de buurt, minimaal 2,5 jaar oud (B)
Andere kinderen woonachtig buiten het postcodegebied van de school, minimaal 2,5 jaar oud (C)
Voor De Wegwijzer gelden de volgende afspraken / procedure:
Eveline ondersteunt de directie als administratief medewerkster en is eveneens in staat om uw vragen te beantwoorden of door te spelen aan de directie.
Graag willen we u vragen adreswijzigingen of wijziging van belangrijke telefoonnummers aan Eveline door te geven. Zij is bereikbaar via het mailadres administratie@dewegwijzervianen.nl.
Eveline is op dinsdag de hele dag en op vrijdag tot 13.30 uur aanwezig op De Wegwijzer. Bij vragen loop gerust even binnen
Als uw kind niet op school komt, laat ons dit dan vóór schooltijd weten via de app van Social Schools. De melding graag voor 08:15 uur, zodat de leerkracht op de hoogte is van de ziekmelding. Op deze manier kunt u ook een afspraak met de dokter of tandarts doorgeven.
Voor het aanvragen van verlof, verwijzen we u naar het onderwerp in deze vraagbaak.
Onze school beschikt over een conciërge: Ruud. De conciërge heeft een veelzijdig takenpakket en is een belangrijke ondersteunende kracht binnen ons team. Bovendien is hij een belangrijk aanspreekpunt binnen onze organisatie voor ouders en leerlingen. Doordat de conciërge de hele week op school is en ambulant, is hij van grote waarde voor het toezicht en de veiligheid in en rond onze school. Wanneer u iets te melden heeft over opvallende zaken met betrekking tot het gebouw en de omgeving dan kunt u de conciërge altijd aanspreken.
Wij stellen het zeer op prijs, wanneer u met uw vragen of eventuele problemen zo snel mogelijk rechtstreeks contact opneemt met de groepsleerkracht(en) van uw kind. Uiteraard is het niet praktisch om in de deuropening belangrijke zaken te bespreken. Op dat moment willen wij onze aandacht richten op het verwelkomen van de leerlingen. Wij verzoeken u dan ook voor een belangrijk gesprek een afspraak te maken buiten de schooltijden. Leerkrachten zijn telefonisch na schooltijd of via Social Schools te bereiken. Via Social Schools kunt u binnen vijf werkdagen een reactie verwachten. Bij een dringende vraag vragen we u langs te komen na schooltijd of telefonisch contact op te nemen.
De Wegwijzer neemt deel aan de georganiseerde activiteiten van het Kunst- en Cultuurmenu van de stichting Kunst Centraal. Kinderen krijgen les over hun omgeving (cultureel erfgoed) of maken kennis met theater, dans, literatuur, beeldende kunst, film, muziek en mediakunst in projecten en/of voorstellingen. Daarnaast wordt er ook in de groepen tijd en aandacht besteed aan creatieve vakken en cultuuronderwijs.
Bij de groepen 1 en 2 is het cultuuronderwijs verweven in elk thema. Voor de kinderen van de groepen 3 t/m 8 houdt dit in dat de kinderen in circuitvorm cultuurlessen krijgen aangeboden op gebied van onder meer dans, muziek, techniek, media en beeldende vorming.
Onze school valt onder de stichting Trinamiek. Voor alle scholen is een gezamenlijk beleid rondom de privacy wetgeving (AVG) opgesteld.
Via onderstaande link komt u op de pagina van onze stichting, waar u alle regelingen en afspraken rondom deze wetgeving terug kunt vinden.
Regelingen binnen Trinamiek.
Nathalie Koerts en Anne Karelse vormen samen de de directie van De Wegwijzer. In het algemeen kunt u voor een korte vraag of mededeling elke dag bij de directie terecht. Wilt u wat meer tijd, dan is het raadzaam even een afspraak te maken. De schoolleiding ligt in handen van de directie, zij zijn aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
Leerlingen die op de fiets naar school (moeten) komen, mogen hun fiets stallen in de fietsenrekken. Omdat er voor het stallen van fietsen slechts beperkt ruimte is, verzoeken wij kinderen die in de directe omgeving van de school wonen niet op de fiets te komen. De school is niet verantwoordelijk voor vernieling of beschadiging van fietsen. Zorg ervoor dat de fiets altijd op slot staat.
De GGD organiseert voor de groepen 2 en 7 een preventief gezondheidsonderzoek op school
‘Een gezonde geest, in een gezond lichaam’, daarmee zijn we het helemaal eens. Lichaamsbeweging is daarom op school een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. De lessen lichamelijke oefening worden gegeven in sportcentrum Helsdingen.
Dit gaat er in de gymtas:
Er zijn een aantal “luizenouders” per groep die de haren van alle kinderen controleren op neten en hoofdluis. Dit gebeurt ongeveer 5 à 6 keer per jaar in de week na een schoolvakantie. Één ouder coördineert de controles. Worden er bij uw kind of in de klas van uw kind luizen aangetroffen, dan krijgt u hierover bericht. Er zullen dan opnieuw controles volgen. Wanneer u zelf hoofdluis aantreft, meld dit a.u.b. bij de groepsleerkracht. Blijf ook altijd zelf regelmatig de haren van uw kind controleren. Hiermee kunnen we een hoofdluizenplaag voorkomen.
TIP: Zorg ervoor dat uw kind bij de controles zo min mogelijk (liever geen) haargel, speldjes of staartjes in het haar heeft. Dit maakt het controleren een stuk makkelijker en sneller.
De Wegwijzer is een open katholieke school
Op onze school is aandacht voor godsdienstonderwijs volgens de methode Trefwoord. De methode werkt met thema’s. In een doorgaande lijn komen op die manier ieder schooljaar ongeveer zestien thema’s aan bod. Deze thema’s sluiten aan bij de belevings- en ervaringswereld van de kinderen, bij actuele gebeurtenissen en zijn gebaseerd op een samenhangend aanbod van Bijbelverhalen.
Aan het begin van ieder schooljaar organiseren wij informatieavonden. In iedere groep vertelt de leerkracht wat er in dat jaar in de groep aan bod komt. Wij bespreken met u de leerstof, maar ook alle andere belangrijke activiteiten in dat betreffende schooljaar. Gezien het belang van deze avonden verwachten wij alle ouders.Op de jaarkalender die in augustus voor u zichtbaar wordt in Social Schools kunt u de data van de informatieavonden terug vinden. U komt toch ook?
De jaarkalender is terug te vinden in Social Schools. De jaarkalender is ieder nieuw schooljaar vanaf 1 augustus zichtbaar.
In de groepen 1 en 2 volgen wij onze leerlingen via de leerlijnen van Parnassys. Per kind wordt de ontwikkeling gevolgd en besproken met ouders. Vanaf groep 3 maken we gebruik van het leerlingvolgsysteem Parnassys. Cito toetsen en methodegebonden toetsen geven zicht op de ontwikkeling van de leerlingen.
In Nederland zijn de kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig.
Leerlingen mogen als zij 4 jaar zijn naar school, maar dan zijn zij nog niet leerplichtig. Zij zijn dan ook niet verplicht de school regelmatig te bezoeken; hoewel dit voor het onderwijs aan de leerling wel van belang is. Vanaf 5 jaar zijn leerlingen leerplichtig.
Via de MR kunnen leerkrachten en ouders hun mening geven en meebeslissen over zaken als: de organisatie van de school, het schoolreglement, de doelstellingen van de school, ouderparticipatie, benoeming van leerkrachten, Arbo- aangelegenheden en de inhoud van de schoolgids. De MR is een sparringpartner van ouders, team en directie
Er is steeds meer bewijs dat mobiele telefoons in de les schadelijk zijn. Leerlingen kunnen zich minder concentreren en hun prestaties lijden eronder. Daarom is het niet-educatief gebruik van mobiele telefoons en ook tablets of smartwatches vanaf 2024 niet meer toegestaan in de klas. Leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon mogen deze wel gebruiken. Bijvoorbeeld om medische redenen of door een beperking.
Geen school kan zonder de inzet en hulp van ouders. Ook onze school niet. We zijn enorm blij dat er op De Wegwijzer veel ouders zijn die ons bij de diverse activiteiten willen helpen. Leerlingen hebben baat bij een goede relatie tussen hun ouders en de school. Als ouder mag je van ons bepaalde zaken verwachten, bijvoorbeeld duidelijke informatie, een goed pedagogisch klimaat en oog voor de sociale ontwikkeling van uw kind. Wij verwachten ook iets van u terug, namelijk uw belangstelling en betrokkenheid bij de school.
U kunt op verschillende manieren betrokken zijn. Enkele voorbeelden zijn helpen bij sportactiviteiten, schoolreizen en vieringen. Er zijn naast de genoemde vormen van ouderhulp nog andere mogelijkheden om u voor school in te zetten. Twee belangrijke organen bij ons op school zijn de Ouderraad en de Medezeggenschapsraad.
De Ouderraad: de Ouderraad is betrokken bij alle activiteiten die buiten het onderwijsprogramma op school worden uitgevoerd.
De Medezeggenschapsraad: de MR heeft een belangrijke stem in onze beleidsbeslissingen. In de MR zitten leerkrachten en ouders.
De OR verzorgt in overleg met het team allerlei feesten en activiteiten, zoals de Kinderboekenweek, Sinterklaas, Kerst, Carnaval. Verder verzorgt de OR het hele jaar door de versiering in de algemene ruimtes van de school, telkens aangepast aan het thema van het seizoen of de eerstvolgende activiteit.
Het schoolreisje en de kampdagen van groep 8 worden mede door de OR georganiseerd en gefinancierd. Wilt u meehelpen bij activiteiten dan kunt u contact opnemen met de ouderraad.
De ouderraad komt een aantal keer per jaar bijeen en u bent van harte welkom om binnen te lopen op de jaarvergadering.
Scholen registreren in het leerlingvolgsysteem (Parnassys) gegevens over de kinderen. Deze registratie is van belang om de vorderingen en ontwikkeling van het kind op cognitief en sociaal-emotioneel gebied te volgen en waar nodig bij te sturen. Parnassys is een belangrijk instrument om de kerntaak van de school te kunnen uitvoeren. De registratie kan ook privacygevoelige informatie bevatten die soms betrekking heeft op het privéleven van de kinderen en het gezin. Deze registratiegegevens vallen onder de bescherming van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Als ouder heb je het recht om op verzoek inzage te krijgen in deze gegevens.
De school is wettelijk verplicht bij vertrek van een leerling naar een nieuwe school een onderwijskundig rapport op te stellen en dit op te sturen naar de nieuwe school. De ouders ontvangen hiervan een afschrift (art. 42 Wet op het Primair Onderwijs). Alle registratiegegevens zijn beveiligd tegen inzage door onbevoegden. Er is een geheimhoudingsplicht voor het bestuur, de directie en leerkrachten.
Wanneer u bezwaar heeft tegen het maken en (online) verspreiden van foto’s van je kind kunt u dit aangeven in de Centrale Vragenlijst die binnen de app Social Schools altijd beschikbaar is. Deze toestemmingen kunt u altijd aanpassen.
Twee keer per jaar ontvangen alle leerlingen een rapport, in februari en juni. In dit rapport leest u alles over de ontwikkelingen van uw kind.
Onze schoolgids 23-24 kunt u via onderstaande link bekijken:
Leerlingen uit groep 8 gaan aan het eind van het schooljaar op kamp. De begeleiding van het kamp bestaat uit de groepsleerkracht van groep 8 en een aantal andere leerkrachten.
Wij hanteren een continurooster. Alle leerlingen van groep 1 tot en met 8 gaan van 08.30 uur tot 14.00 uur naar school. De leerlingen eten gezamenlijk in de groep met de leerkrachten en gaan ook twee maal op een dag naar buiten.
Een leerling die handelt in strijd met de schoolregels en algemeen geldende normen kan worden geschorst of verwijderd. Hiervoor geldt een speciale procedure die u vindt op de website van Trinamiek (www.trinamiek.nl/ schorsingenverwijdering). De school werkt met een notitie ‘disciplinaire maatregelen’. In deze notitie zijn de regels voor schorsing opgenomen. Ernstig wangedrag van de leerling (of de ouder) kan hiertoe aanleiding zijn.
Schorsing is een maatregel bij zodanig ernstig wangedrag dat de directie c.q. het schoolbestuur concludeert dat de relatie tussen school en leerling (ouders) onherstelbaar is verstoord.
Schorsing is aan de orde wanneer de directie bij ernstig wangedrag van de leerling en/of ouder onmiddellijk moet optreden en er tijd nodig is voor het zoeken naar een oplossing.
Indien er een aanleiding is om schorsing of verwijdering te overwegen neemt de schoolleiding contact op met de ouders. Een besluit tot schorsing of verwijdering wordt genomen door het bestuur van Trinamiek. Het besluit wordt schriftelijk aan de ouders meegedeeld, waarna ouders binnen zes weken bezwaar kunnen indienen.
Op De Wegwijzer vinden wij thema’s als weerbaarheid, relaties en seksualiteit zeker belangrijke onderwerpen en hebben we deze lessen opgenomen in ons curriculum. De kinderen krijgen het hele jaar door deze lessen aangeboden.
Deze balans is voor ons als school fijner om te volgen dan alle lessen in één week aan te bieden.
Website: www.dewegwijzervianen.nl.
Op deze site vind u onder meer onze schoolgids en informatie over het lopende schooljaar. Via de site wordt u via het nieuwsoverzicht op de hoogte gehouden van actuele zaken. Kortom: deze website is een bezoekje meer dan waard!
Onze school is ook te volgen op Facebook.
https://www.facebook.com/wegwijzervianen
Dit is ons digitale platform dat gebruikt wordt om op een prettige en handige manier de communicatie tussen leerkrachten en ouders te organiseren. Hierbij kunt u denken aan het maken van afspraken, hulpvragen vanuit de leerkracht, de digitale kalender, plannen van ouderavonden, digitale heen- en weerschriftje, groepsblog met foto’s, etc.
De Wegwijzer is een erkende opleidingsschool. Wij vinden het belangrijk om studenten de kans te geven vaardigheden en kennis bij ons op te doen om zichzelf competent te maken als leerkracht. Op onze school hebben wij stageplekken voor Pabo-studenten, studenten van de Academische Pabo en voor studenten van het MBO-niveau 4 en MBO Sport & kamp; Bewegen. Wij zien het als onze taak, om samen met de onderwijsinstellingen, goede leerkrachten af te leveren. Andersom leren de leerkrachten ook van de studenten. Door de studenten komen ze immers in aanraking met de nieuwste theorieën en ontwikkelingen vanuit de opleiding. Studenten doen ook onderzoek in de school. Dit onderzoek is in lijn met de ontwikkeling van de school en levert dan ook een bijdrage aan die ontwikkeling. Samen leren staat centraal. De plaatsing van studenten en de contacten daarvoor worden per opleiding geregeld.
Daphne Adriaans is onze schoolopleider. Voor info over stagelopen bij De Wegwijzer kunt u met haar contact opnemen.
Het team gebruikt enkele dagen en soms een middag om zich verder te ontwikkelen op diverse gebieden. Via ons maandbulletin houden we u op de hoogte van de inhoud van deze studiedagen. Wanneer deze studie(mid)dagen onder schooltijd vallen, zullen de kinderen vrij zijn. U vindt de studiedagen terug in de jaarkalender binnen de app Social Schools
Wanneer uw kind jarig is mag het natuurlijk trakteren op school. Toch willen wij u vragen er geen snoepfeest van te maken en de traktatie voor kinderen en leerkrachten bescheiden te houden. Wij verzoeken om geen (plastic) speeltjes bij de traktaties te voegen. Kinderen die jarig zijn mogen samen met een paar klasgenootjes de leerkrachten langs. Zij krijgen dan een leuke kaart met waarop alle leerkrachten hun naam en een felicitatie kunnen schrijven met een gekleurde pen.
Het vakantierooster kunt u vinden binnen onze app Social Schools. Slechts in zeer uitzonderlijke omstandigheden kan verlof buiten de vakanties worden toegestaan (zie ook Verlof). Gedurende het schooljaar zal via het maandbulletin en de app Social Schools het nieuwe vakantierooster gepubliceerd worden.
Leerplicht
Elk kind in Nederland kan naar de basisschool als het vier jaar wordt. Dat is niet verplicht. De leerplicht gaat in op de eerste schooldag van de maand die volgt op de maand waarin een kind vijf jaar is geworden.
Wettelijke verlofregeling
De directie kan hoogstens toestemming geven voor verlof wanneer er sprake is van “gewichtige omstandigheden” zoals bezoek arts, specialist, huwelijk, jubileum of begrafenis. Maar zelfs deze bevoegdheid is beperkt. De directie moet zich wenden tot de leerplichtambtenaar van de gemeente wanneer er een bepaalde grens overschreden wordt. Het verkrijgen van verlof geschiedt te allen tijde in overleg met de directie, waar u ook de desbetreffende uitleg krijgt. Het aanvragen van verlof kan middels ons verlofformulier. De directie mag in enkele gevallen, soms in overleg met de leerplichtambtenaar, goedkeuring verlenen.
Bij overtreding van de leerplicht dient de directie de leerplichtambtenaar in kennis te stellen van het verzuim. Verlof om niet deel te nemen aan religieuze vieringen tijdens schooltijd wordt niet verleend.
Een verlofformulier kunt u aanvragen via de administratie: administratie@dewegwijzervianen.nl
Wanneer u uw kind voor- en/of na schooltijd wilt laten opvangen, is hiervoor uitstekende gelegenheid in ons scholencomplex. Dichtbij Kinderopvang biedt professionele opvang in een veilige en kindvriendelijke omgeving. De buitenschoolse opvang is in principe voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Kinderen van De Wegwijzer die gebruik maken van de buitenschoolse opvang kennen geen vervoersproblemen. De leidsters van de BSO halen de kinderen bij De Wegwijzer op. Allereerst drinken de kinderen wat met elkaar en vertellen over de belevenissen van die dag. Door de groepsleiding worden vervolgens allerlei activiteiten aangeboden.
Hieronder stellen zij zich nog even voor:
BSO van Dichtbij kinderopvang
Wij bieden jouw kind een veilige, liefdevolle plek waar hij/zij uit school met veel
plezier naartoe gaat en zich verder kan ontwikkelen.
Volop activiteiten
Of het nu gaat om een sportactiviteit, kookworkshop, schilderen of de natuur
ingaan: bij onze BSO hoeft je kind zich niet te vervelen! Met ruim 30 BSO’s in de
gemeenten Vijfheerenlanden, Asperen, Culemborg en Tiel is er altijd een BSO
dichtbij.
De activiteiten bij onze BSO sluiten altijd aan op de leeftijd en interesse. Er zijn
vaak aparte groepen voor 4-7 jaar en 7-12 jaar. De jongsten vinden het prettig om
in een vertrouwde omgeving te spelen, in of dicht bij school. Oudere kinderen
zoeken meer zelfstandigheid en uitdaging, bijvoorbeeld op onze sport-BSO’s of
de kinderboerderij. Ook bij BSO's waar we kinderen in één groep opvangen,
bieden we verschillende activiteiten aan.
Onze medewerkers halen je kind veilig op bij school. Om sommige locaties
bieden wij ook voorschoolse opvang aan.
Kijk hiervoor op dichtbijkinderopvang.nl
0347 – 366660
Aan het einde van elk schooljaar nemen wij afscheid van de kinderen uit groep 8. Zij sluiten meestal een periode van 8 á 9 jaar bij De Wegwijzer af. Het afscheid gaat gepaard met een kamp en een afscheidsmusical.
In de maanden daarvoor hebben de ouders en kinderen al een nieuwe school uitgezocht. Op basis van hun vervolgadvies komen de kinderen meestal in een brugklas terecht van een van de hieronder vermelde scholen. Via www.scholenopdekaart.nl kunt u bekijken naar welke vorm van vervolgonderwijs onze leerlingen de afgelopen jaren zijn verwezen.
De meeste scholen kennen gemengde brugklassen. Na één of (meestal) twee jaar wordt een uiteindelijke richting gekozen.
Per jaar zien wij verschillen in het aantal kinderen per school en per afdeling.
Middelbare scholen in de buurt zijn het Cals College in IJsselstein. In Nieuwegein het Cals College, het Anna van Rijn College en Oosterlicht in Nieuwegein. In Vianen staat ook een locatie van Oosterlicht.
Andere regionale scholen in de buurt; zoals het Wellant College in Montfoort, Yuverta in Houten en Lek en Linge in Culemborg.
Er zijn diverse afdelingen op het Voortgezet Onderwijs.
Binnen het VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs) onderscheiden we de volgende afdelingen:
BBL = Basis Beroepsgerichte Leerweg
KBL = Kader Beroepsgerichte Leerweg
GL = Gemengde Leerweg
TL = Theoretische Leerweg
Voor leerlingen die bij het volgen van een van de leerwegen (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben, is er het leerwegondersteunend onderwijs (LWOO). De leerlingen in het LWOO krijgen extra (orthopedagogische of orthodidactische) hulp. Deze extra hulp duurt 2 jaar en bestaat voornamelijk uit een kleinere klassensamenstelling en minder verschillende docenten voor de vakgebieden (de mentor geeft meerdere vakken aan de leerlingen). De kinderen halen uiteindelijk hetzelfde diploma als de kinderen die in de reguliere stroom worden geplaatst. Landelijk gezien gaat ruim 60% van de kinderen naar één van de VMBO-afdelingen en gaat de rest naar een afdeling HAVO, HAVO-VWO of (T)VWO.
De leerkrachten sturen een overdracht in de vorm van een onderwijskundig rapport naar de nieuwe school.
Er zijn ook kinderen die i.v.m. een verhuizing of een andere reden de school verlaten. In zo’n geval maakt de groepsleerkracht een onderwijskundig rapport. Samen met een officieel uitschrijfformulier wordt deze informatie naar de nieuwe school gestuurd. Op deze manier is meteen duidelijk met welke methoden gewerkt is en tot hoever de stof behandeld is.
Ouder(s)/verzorger(s) worden altijd geïnformeerd over de onderwijskundige rapporten die aan andere instellingen worden verstrekt.
De arbeidsmarkt voor leerkrachten is, zoals u in de media ook heeft kunnen lezen, erg krap.
Dat betekent dat vervanging bij ziekte of afwezigheid van leerkrachten een uitdaging is.
Hoe lossen we de vervanging van groepen op bij ziekte van een leerkracht?
De eerste prioriteit is om te kijken of we een invaller voor de desbetreffende groep kunnen regelen.
Wij proberen zoveel mogelijk het aantal vreemde gezichten voor de kinderen beperken. Helaas lukt dit niet altijd.
Mocht er geen vervanging beschikbaar zijn, dan worden de leerlingen de eerste dag verdeeld over de andere groepen. De leerlingen krijgen een pakketje met werk mee dat speciaal voor deze situaties door de leerkrachten is voorbereid. Na de eerste dag kan het voorkomen dat we een beroep op u moeten doen en vragen uw kind een dag thuis te houden.
Natuurlijk proberen wij het thuis laten blijven van kinderen te voorkomen.
Leerlingen van de groepen 1 en 2 verdelen wij over de kleutergroepen. Als de groepen bij de start van het schooljaar nog klein zijn is dit een mogelijkheid. Echter, wanneer deze groepen richting het einde van het schooljaar groter zijn, is dit geen mogelijkheid meer.
We willen de leerlingen uit de groepen 1 en 2 niet verdelen over de groepen 3 t/m 8. Mocht er geen inval beschikbaar zijn, zullen we ook voor onze jongste leerlingen soms een beroep op u moeten doen en u vragen uw kind thuis te houden of opvang te regelen.
Wanneer thuisopvang regelen echt niet mogelijk is, kunt u dit aangeven bij de directie.
Uiteraard hopen wij dat we zo min mogelijk met deze situaties te maken krijgen.
Onze prioriteit gaat altijd uit naar de kinderen, maar zeker ook naar de belastbaarheid van de collega’s die ziekte op moeten vangen.
Laat ons tijdig weten wanneer uw kind niet op school aanwezig kan zijn door bijvoorbeeld ziekte of vanwege een doktersbezoek. Om onnodig zorgen onzerzijds te voorkomen en vervolgens telefonisch contact met u te zoeken, willen wij graag op tijd geïnformeerd worden over de afwezigheid van uw kind(eren). Ziekmelden graag via onze app Social Schools. U hoeft niet naar school te bellen.
Regels in geval van schoolverzuim.
Leerlingen van wie de afwezigheid niet door ouders wordt doorgegeven, vallen onder ongeoorloofd schoolverzuim en zullen derhalve moeten worden gemeld aan de leerplichtambtenaar. Gedurende de schoolloopbaan van het kind dient de school elke vorm van afwezigheid van de leerling bij te houden.
Benieuwd? Bekijk de video hieronder